Inne

zupy...

Zupa pieczarkowa

Składniki:
ok. 2 litry wody
porcja rosołowa (może być też np. spora ćwiartka z kurczaka lub 3-4 skrzydełka)
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera (1/4)
liść pora
500 g pieczarek
5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
0,5 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
do podania: makaron

Przygotowanie:
Porcję rosołową kurczaka umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 a najlepiej 45 minut (im dłużej, tym więcej smaku uzyskasz z mięsa). Następnie dodaj obraną i pokrojoną (np. w talarki) marchew, obraną pietruszkę (pokrojoną lub w całości), obrany seler, liść pora. Całość gotuj kolejne 15-20 minut - do miękkości marchewki. Na tym etapie możesz usunąć liść pora, a także wyjąć części kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić mięso od kości. Pieczarki obierz i pokrój w plastry, podduś kilka minut na maśle, doprawiając na koniec niewielką ilością soli. Dodaj pieczarki do zupy i gotuj 5 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką, pozbywając się grudek. Dodaj kilka łyżek zupy, wymieszaj, powtórz czynność do momentu aż śmietanowa mieszanka będzie ciepła. Wlej zawartość miseczki do zupy, zagotuj, gotuj jeszcze 1-2 minuty i wyłącz palnik. Do zupy dorzuć mięso z kurczaka, całość przypraw pieprzem i solą - do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation