Kuchnia

Przepisy

ZUPA KREM CHRZANOWY | Lepszy Smak

Ciąg dalszy przedświątecznych przymiarek kulinarnych…

Proponowana przeze mnie dzisiaj zupa jest gęsta i aksamitnie kremowa.

Podana z własnej roboty białą kiełbasą (w formie kulek) oraz jajem ugotowanym na twardo przywodzi na myśl tradycyjny żurek.
Nie ma w niej jednak ani grama mąki ani tłustej śmietany ;)

Składniki: (6-8 porcji)

Kulki z białej kiełbasy:
1/2 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej chuda karkówka i/lub szynka)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
majeranek

Zupa:
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
1/4 dużego selera
2 pory, tylko biała część
1 ząbek czosnku
1 średnia cukinia
3-6 łyżek dobrego, ostrego chrzanu
1-3 łyżki soku z cytryny/octu winnego
sól i pieprz

dodatkowo:
jaja ugotowane na twardo

Wykonanie:
Mielone mięso wieprzowe doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody i bardzo dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej uformować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. (Uwaga: Najwygodniej robi się to wilgotnymi rękoma.)

Kulki gotować partiami (po około 5 minut) w wywarze. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić.

Do wywaru włożyć obrane i pokrojone w kostkę warzywa (seler, pory, czosnek, cukinię). Gotować na średnim ogniu 30 minut, a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Zupę rozcieńczyć gorącą, przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji. (Uwaga: Jeśli chcemy aby zupa była idealnie kremowa, przetrzeć ją dodatkowo przez sitko.)

Dodać chrzan (ilość według własnego gustu) i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem. Na koniec włożyć kulki z białej kiełbasy. Zupę ponownie zagotować.

Krem chrzanowy podawać na gorąco z dodatkiem jaj ugotowanych na twardo.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation