Kuchnia

Przepisy

Chlebek bazyliowy
Składniki na chlebek bazyliowy:

Ciasto:
3,5 szklanki mąki,
100g masła,
250ml mleka,
2 jajka
opakowanie drożdży instant (8g)
łyżeczka cukru,
¾ łyżeczki soli.

Farsz:
¾ szklanki posiekanej świeżej bazylii,
5 ząbków czosnku,
½ szklanki tartego parmezanu,
50 g masła.


Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy roztopione wystudzone masło, jajka i mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut.
Wrośnięte ciasto wałkujemy tak, aby powstał prostokąt. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, bazylią i parmezanem. Ciasto kroimy w pasy o szerokości takiej jak szerokość formy, w której będziemy je piec (keksówka). Układamy pasy jeden na drugim, kroimy tak, aby powstały kwadraty i umieszczamy je pionowo w wysmarowanej masłem formie. Wierzch ciasta posypujemy parmezanem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chlebek bazyliowy pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 30 – 40 minut.
Fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation