Kuchnia
Przepisy
Kurczak w miodzie i oregano (przygotowujemy dzień przed przyrządzaniem)
- podwójna pierś kurczaka
marynata:
- niepełna łyżka miodu
-3 ząbki czosnku
- 2 łyżko oliwy
- sól, pieprz (najlepiej cayenne)
-2 łyżki posiekanego świeżego oregano
Fondue POMIDOROWE
- 2 posiekane szalotki lub większa cebula
- 1 łyżka oliwy lub masła
-1/4 szklanki wywaru drobiowego
-2/4 szklanki wina białego/wermutu (ja używam cabernet blanc, zawsze kupuje na stronie 6win.pl bo mają fajne wina w dobrej cenie)
- 2 szklanki pulpy pomidorowej* (przepis poniżej)
-2 ząbki startego czosnku
- *1/2 szklanki posiekanej bazylii (lub pietruszki wg Julii)
-sól i pieprz do smaku
- *2 kromki chleba (zmiksowane w blenderze) + ząbek czosnku + ziół prowansalskich
-szczypta cukru (kiedy sos będzie za kwaśny)
Kurczaka kroimy w poprzek na pół lub na więcej części, żeby uzyskać cienkie filety. Dzień przed przygotowaniem łączymy składniki do marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.
Najpierw przygotowujemy pulpę według Julii: Pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzącą wodą i odliczamy 10 sekund. Wyjmujemy z wody. Wycinamy nasady szypułek i zdejmujemy skórkę (począwszy od nacięcia). Kroimy na pół i usuwamy komory nasienne (wszystkie nasionka) i wyciskamy nadmiar soku.Takie pomidory rozdrabniamy, tworząc pulpę.
Cebulkę szklimy na złoto na oliwie lub maśle.Kiedy zmięknie, wlewamy wino i wywar drobiowy. Dusimy, aż do momentu, kiedy płyn uzyska konsystencję gęstego syropu. W tym czasie miksujemy chleb i smażymy na suchej patelni z ząbkiem czosnku i ziołami (* tego nie ma w przepisie. Ja tak robię, aby sos był gęstszy i bardziej treściwy. Możemy pominąć.)
Do cebulki dodajemy pulpę, starty czosnek, bazylię oraz chleb. Dusimy na wolnym ogniu, aby pomidory się ugotowały, a następnie (jeśli trzeba) doprawiamy pietruszką. Trzymamy na ogniu ok. 3 min. (ja trzymałam nieco dłużej, aby sos zgęstniał). Podajemy np. z grillowanym kurczakiem.
Grillowany kurczak w miodzie z estragonem:
Mięso wyjmujemy z lodówki i grillujemy (np. na grillowej patelni). Podajemy z sosem i listkami oregano.
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