Kuchnia

Przepisy

Węgierska zupa gulaszowa

Danie gotowe w: 30 min
Liczba porcji: 6

Główne składniki
70 dag wołowiny na gulasz
5 cebul
10 dag wędzonego boczku
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki
po łyżce papryki, majeranku i kminku
skórka starta z połowy cytryny
2 pomidory (mogą być z puszki)
pęczek natki
mała puszka koncentratu pomidorowego (10 dag)
sól, pieprz

Przygotowanie

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Mięso i boczek pokroić w kostkę.

2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić wołowinę, obsmażyć. Mięso przełożyć do miski.

W rondlu rozgrzać pozostały olej, wrzucić cebulę i boczek, przesmażyć. Dodać majeranek, kminek, paprykę, mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Włożyć wołowinę, zalać 2 szklankami wody, dodać skórkę z cytryny. Rondel przykryć, dusić na małym ogniu 1 godzinę.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w kawałki. Natkę opłukać, posiekać.

Do mięsa wlać 2 l wody, dodać pomidory, zagotować. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje posypać natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation