Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Krem mandarynkowy

Przepis na 4 porcje:
- 6 mandarynek
- 4 jajka
- serek waniliowy (20 dag)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki startej czekolady, mlecznej lub gorzkiej
- galaretka pomarańczowa

Sposób wykonania:
1. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Wlej do 4 pucharków. Odstaw do zastygnięcia. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Masę żółtkową wymieszaj z serkiem i delikatnie dodaj pianę.

2. Wyciśnij sok z 2 mandarynek, podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Krem wyłóż na galaretkę i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem udekoruj pozostałymi, podzielonymi na cząstki mandarynkami i startą mleczną lub gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation