Kuchnia

Sałatki i przekąski

Kinga Paruzel: Placki z kaszy gryczanej z jajkiem przepiórczym, kawiorem z pstrąga i kurkami

Przystawka: Placki z kaszy gryczanej z jajkiem przepiórczym, kawiorem z pstrąga i kurkami

Składniki na 2 porcje:
1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
200 ml bulionu (opcjonalnie)
ok. 5 dużych łyżek tartego parmezanu
1 jajko
1 żółtko
sól i pieprz
oliwa extra vergine do smażenia
2 jajka przepiórcze
2 łyżeczki masła
garść kurek
mała gałązka tymianku
¼ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki kawioru z pstrąga
1 łyżeczka siekanych ziół (np. natki pietruszki)

Przygotowanie:
Zagotować wodę z bulionem, włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut, odsączyć. Kaszę wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty parmezan, jajko i żółtko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić. patelni rozgrzać oliwę i partiami smażyć placuszki, nakładając łyżką okrągły kształt. Smażyć z dwóch stron na rumiano.

Na małej patelni na odrobinie masła usmażyć sadzone jajka przepiórcze.
Oczyszczone kurki podsmażyć na maśle z tymiankiem, drobno pokrojoną cebulą i ząbkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem.

Na placki wyłożyć: na jeden jajko sadzone przepiórcze, na kolejny kwaśną śmietanę i kawior z pstrąga, na ostatni podsmażone kurki. Posypać siekanymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation