Kuchnia

South beach

Makaron z cukinii + szpinakowe pesto

Składniki na 2 porcje:
Cukinia (3 małe/średnie sztuki)
PESTO:
Świeży szpinak (około 200 g)
Bazylia (mały pęczek)
Czosnek (2 ząbki)
Oliwa (około 100- 150 ml - w zależności od konsystencji jaką lubicie)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Opcjonalnie: 60g orzechów nerkowca

Dodatkowo użyłam parmezanu oraz orzechów nerkowca do posypania i pieczonej, czerwonej papryki dodanej do pesto po jego przygotowaniu.


Do malaksera dodajemy szpinak, bazylie, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, opcjonalnie orzechy, sól oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę, w razie konieczności dodając oliwę.
Pesto można dodatkowo przyprawić według gustu.
Składniki możemy również zmiksować blenderem lub specjalną końcówką miksera.

Umytą cukinie korzystając z mandoliny/krajalnicy do warzyw lub noża tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające spaghetti.

Cukinię wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i parzymy krótko, do momentu aż stanie się giętka - około 1 minuty.
Cukinię ugotować możemy również w zamykanym opakowania na żywność z dodatkiem wody, który umieszczamy w mikrofalówce i podgrzewamy w zależności od mocy mikrofalówki około 2-4 minuty (trzeba kontrolować). Wrzucamy na sitko w celu odsączenia wody.

"Makaron" mieszamy z pesto do smaku. Możemy dodać również pieczoną, czerwoną paprykę oraz udekorować danie startym serem i orzechami.

Inne propozycje podania? Makaron jest równie pyszny duszony z warzywami, jako dodatek do warzyw pieczonych, mięs, sosów (np. pomidorowego).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation