Kuchnia

Przepisy - naleśniki, placki, racuchy

Langosz -węg. lángos (placek węgierski)

- składniki:

2-3 sypkie ziemniaki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1.5 szklanki mleka
400 g mąki
4 łyżki oleju
sól
olej do smażenia

Langos (placek węgierski) - sposób przygotowania: Rozetrzeć drożdże z cukrem i częścią ciepłego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ciepłe utłuc. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, olej, sól, ziemniaki i stopniowo dolewać ciepłe mleko, wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach na spory placek i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Podawać na gorąco ze startym serem lub posmarowane gęstą kwaśną śmietaną doprawioną utartym ząbkiem czosnku i solą. Można także posypywać skwarkami z wędzonki, szynką lub pokruszoną bryndzą, a wierzch przyprawić papryką w proszku, koperkiem, posiekaną słodką cebulą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation