Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

sernik chałwowy,100 g miękkiego masła,100 g cukru,5 jajek,270 g chałwy,30 g mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki,1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
kilka łyżek mleka (5-6)
forma-tortownica o średnicy 26-28 cm
piekarnik nagrzać do 190 st c.
tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. na dno można położyć kawałek papieru do pieczenia.
w misce utrzeć masło z cukrem. kiedy będzie puszyste dodawać po jednym jajku, później pokruszoną chałwę, mleko skondensowane i po łyżce sera.
kiedy masa będzie w miarę gładka (powinny w niej być grudki chałwy), wlać ją do tortownicy.
wyrównać wierzch łyżką, wstawić do piekarnika. piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 st c i dopiekać kolejne 50-60 minut: sernik powinien być dobrze ścięty.
wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. ten sernik lekko opadnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation