Kuchnia

Pierogi,zapiekanki itp

Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami

Składniki:

mąka pszenna [550 g] (ciasto)
jajka [1 szt.] (ciasto)
oliwa [2 łyżki] (ciasto)
woda [250 ml] (ciasto)
kasza gryczana [100 g] (farsz)
kasza jęczmienna [100 g] (farsz)
boczek wędzony [250 g] (farsz)
grzyby suszone [20 g] (farsz)
cebula [1 szt.] (farsz)
pieprz czarny [2 szczypty] (farsz)
sól [2 szczypty] (farsz)
jajka [1 szt.] (farsz)

Przygotowanie:

FARSZ:
Najlepiej przygotowac wczesniej.
Grzyby oplucz, zalej zimna woda i odstaw na godzine, potem ugotuj w tej samej wodzie. Kasze (najlepiej w torebkach) ugotuj razem w wodzie bez soli, po ugotowaniu wymieszaj razem w misce.
Duza cebule pokroj w kostke, tak samo boczek (jesli ma skore odetnij ja!). Na patelni podsmaz boczek, wrzuc go do kaszy, a na tej samej patelni z resztka tluszczu po boczku podsmaz na rumiano cebule i tez dodaj do kaszy.
Ugotowane grzyby pokroj na drobne kawalki i dodaj do reszty, mozesz rowniez wlac kilka lyzek wywaru grzybowego (kasza go wchlonie). Wymieszaj farsz, sprobuj zanim zaczniesz dosalac, bo boczek wedzony juz sam w sobie jest slony, dodaj zmielony grubo pieprz. Jesli lubisz mozesz dodac rowniez lyzke przyprawy Maggi (uwazaj, ona tez jest slona). Na koncu dodaj rozbeltane surowe jajko i wymieszaj.

CIASTO:
Na stolnicy przesiej make, w kopczyku zrob dolek, wlej jajko i oliwe i stopniowo dodajac ciepla wode zagniec ciasto. Powinno byc elastyczne i dac sie latwo lepic.


PIEROGI:
Ciasto podziel na pol (czesc schowaj pod miska zeby ciasto nie wyschlo), rozwalkuj, wykrawaj kola i na kazde naloz po lyzce farszu, zlepiaj w polksiezyce (albo w dowolne pokraki;) ). Zlepione pierogi przykrywaj sciereczka zeby nie podeschly zanim nie skonczysz z wszystkimi.
Zagotuj wode w duzym garnku z 1-1,5 lyzki soli (sprobuj pierwsza partie pierogow i bedziesz wiedziec czy ciasto jest dosc slone). Wrzucaj pierogi na gotujaca sie wode, gdy wyplyna zmniejsz ogien o polowe i gotuj 3-4 minuty (raz lub dwa przemieszaj delikatnei pierogi od dna zeby sie nie posklejaly). Po ugotowaniu wyjmij wszystkie lyzka cedzakowa na durszlak i przelej je zimna woda, a na wrzatek wrzuc kolejna partie.
Przekladaj gotowe pierogi do duzego naczynia i kazda warstwe polewaj roztopionym maslem (potrzasnij naczyniem zeby omascily sie wszystkie pierogi, wtedy sie nie zlepia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation