Kuchnia

Przetwory

Domowy sos barbecue przepis

Moje tegoroczne odkrycie. Domowy sos BBQ. Przepis znaleziony w sieci musiałam zmodyfikować, ponieważ nie byłam zadowolona z uzyskanego smaku. Świetnie pasuje do grillowanych kiełbasek, qurrito czy zwykłych kanapek z serem. Nasz tegoroczny HIT.

danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas: 30-60 min

Domowy sos barbecue - SKŁADNIKI:
1 duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnki
karton przecieru pomidorowego (400ml)
100g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru Demerara
1 łyżka sosu sojowego
2 czubate łyżeczki musztardy
po płaskiej łyżeczce suszonych ziół: bazylii, tymianku i cząbru
2 liście laurowe
olej
Domowy sos barbecue - PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Podsmażona cebule z czosnkiem przekładamy do wyższego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, sos sojowy, cukier, ocet oraz liście laurowe i zioła. Gotujemy pod przykryciem(na maleńkim ogniu) przez 25 - 40 minut mieszając co jakiś czas. Sos powinien odparować, zgęstnieć. W razie potrzeby dosolić i doprawić pieprzem. Można go dokładnie zblendować i ponownie doprowadzić do wrzenia lub zostawić z wyczuwalnymi kawałkami cebuli. ___ Pierwszy raz zrobiłam sos z połowy porcji(specjalnie do domowych qurrito). Wyszedł tak dobry, że jeszcze tego samego dnia zrobiłam z drugiej połowy składników ;) Poszedł raz dwa. Więc za drugim razem(4 dni później) zrobiłam z podwójnej porcji, zblendowałam (mój 4-latek nie chciał jeść ze względu na kawałki cebuli, teraz wcina) i gorący porozlewałam do słoików. Odstawiłam do góry dnem do wystygnięcia. W ten sposób będę mieć gotowy sos gdy najdzie nas na niego ochota. Oczywiście można sos zrobić bardziej pikantny - ja niestety ze względu na dziecko nie mogę poszaleć ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation