Kuchnia

Przepisy

Placek ziemniaczany z serem

Składniki:

około 800 g ziemniaków
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne zioła)
1 łyżka mąki
sól, pieprz (ew. gałka muszkatołowa lub inne przyprawy jakie się lubi)
2 ząbki czosnku

Ziemniaki obrać, zetrzeć na duże wiórki, wymieszać z mąką, pietruszką, zmiażdżonym czosnkiem i innymi przyprawami. Na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie nałożyć połowę masy ziemniaczanej i 'ugnieść' ją drewnianą płaska łyżką. Następnie nałożyć pokrojony w kawałki ser i przykryć resztą ziemniaków, po czym ponownie mocno 'ugnieść' (wtedy placek łatwo można będzie przewrócić na drugą stronę - w tym celu najlepiej użyć dużej pokrywki.
Smażyć około 20 minut z każdej strony.

Do masy ziemniaczanej można również dodać startą na dużych oczkach dynię lub cukinię.

http://atinabc.blox.pl/2009/01/Placek-ziemniaczany-z-serem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation