Kuchnia

PRZYSTAWKI

Pierś z kurczaka faszerowana brokułami i kozim serem
Z rozgniecionego, ugotowanego brokuła i koziego sera wyszła bardzo dobra pasta. Połowa została zjedzona zanim trafiła do obiadowego dania. Serek może być kozi, może być z rodzaju bałkańskich, może być to ser feta. Danie nie jest skomplikowane, ładnie wygląda i jest miłym urozmaiceniem obiadowym ze zwyczajnej, kurczakowej piersi.








Składniki:

- trzy pojedyncze, spore piersi z kurczaka
- jeden brokuł
- 150 g koziego sera ( lub sera typu bałkańskiego lub fety)
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- zmielony pieprz, sól
- tarta bułka
- jajko
- olej do smażenia

Pierś naciąć z boku, by powstał po rozłożeniu (jak książkę) szeroki plaster mięsa, rozbić uważnie, by nie poprzecinać tłuczkiem włókien. Posolić i oprószyć pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować brokuł, odciąć różyczki z kawałeczkiem łodygi, rozgnieść widelcem, dodać pokruszony ser, wymieszać z solą, pieprzem oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Na plaster mięsa nałożyć sporą porcję brokułowej masy i zwinąć w rulon wzdłuż szerszego brzegu, docisnąć dłonią formując wrzecionowaty kształt roladki. Jajko roztrzepać lekko widelcem, tartą bułkę wysypać na talerz. Roladki moczyć w jajku, panierować w bułce. Na patelni mocno rozgrzać sporą ilość oleju (kilka łyżek). Smażyć roladki z każdej strony do zrumienienia. Zmniejszyć ogień i na najmniejszym pozwolić by przez kilka minut "doszły" pod pokrywką lub wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pokroić w ukośne plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation