Kuchnia

Desery

KLASYCZNY MUS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI na 4 porcje:

250 g gorzkiej czekolady/najlepiej o zawartości kakao powyżej 50%
1 łyżka brandy
4 jajka z chodowli ekologicznej
3 łyżki drobnego cukru
1 szklanka śmietany 30%

WYKONANIE
Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą(miska nie powinna się z nią stykać).
Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy brandy. Lekko studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę i ubijamy, aż masa stanie się gęsta i kremowa.

W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy masę z czekolady i żółtek. Mieszmy bardzo delikatnie.
Na koniec ubijamy sztywną pianę z białek i już bez użycia miksera,wyjątkowo ostrożnie łączymy ją z powstałą wcześniej masą.

Przygotowany mus przekładamy do małych szklanek i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
Podajemy w towarzystwie sezonowych owoców. Zimą najlepszy z klementynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation