Kuchnia

food, drink and sweet

Szybko Tanio Smacznie: Tort obłędnie czekoladowy
przygotowanie ciasta

potrzebujemy:

- kostkę masła
- niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki)
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci)
- 2 szklanki mąki
- 4 całe jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy i wino.
Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej.
Alkohol powinien odparować.
W przypadku, gdy zamiast wina dajemy sok owocowy, gotować krócej.
Oczywiście zrezygnować w tym wypadku z większości cukru, jak nie z całego.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem.
Dodać ostudzoną masę czekoladową.
Dokładnie wymieszać, aż masa bedzie jednolita i bez grudek.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto do formy.
Piec w 180 stopniach z termoobiegiem - 40 minut minimum.

*

Pokroić ciasto na cztery równe warstwy.
Jednen blat ( górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo orzechowych, ale jeśli chcesz możesz użyć czekolady z orzechami ziemnych lub coś podobnego) i drugi blat ciasta posmarowac grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady.
Skleić ze sobą (zdjęcie 3).
Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami.
Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpic jak w przypadku dwóch pierwszych i
położyć na warstwie powideł.
Wierzch polać czekoladą i równomiernie rozprowadzić po górze i na bokach.

Udekorować według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation