Kuchnia

food, drink and sweet

Makuszek z ananasem

SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
8 białek,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki octu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
6 łyżek suchego maku,
Masa:
500 ml śmietany 30%,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
1 puszka ananasa,
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE

1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.

3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation