Kuchnia

KUCHNIA

Tagliatelle ze szpinakiem w aksamitnym sosie, czyli obiad w ...

Składniki:

Opakowanie makarony tagliatelle (polecam jajeczny)
250g świeżego szpinaku (może być więcej), ewentualnie mrożony, ale to nie to samo
150g serka mascarpone
150ml kremówki
3 ząbki czosnku
½ gałki muszkatołowej
100g boczku (można pominąć)
80g parmezanu/dziugasa lub innego podobnego sera (użyłam grana padano)
2 łyżeczki masła
Łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz




Sposób przyrządzenia:

Wstawić wodę na makaron, osolić, doprowadzić do wrzenia i ugotować makaron al dente. Nie dodawać tłuszczu do gotowania makaronu, gdyż sos będzie spływał, zamiast dokładnie oblepić makaron. Wystarczy kilka razy mieszać w garnku podczas gotowania i makarn na pewno się nie poskleja. W tym czasie dokładnie umyć szpinak i osuszyć go w wirówce lub na ręcznikach papierowych. Posiekać na drobne kawałki. Czosnek obierać i pokroić w cienkie plasterki, gałkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z odrobiną oliwy (aby się nie paliło). Dodać czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę podgrzewać, ale nie dopuścić do zarumienia czosnku (gorzknieje!). Na patelnię dodać posiekany szpinak i smażyć kilka minut, aż liście znacznie zmniejszą swoją objętość i zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać mascarpone i kremówkę oraz łyżkę wazową wody z gotowania makaronu,l doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje – powinien pozostać aksamitny i kremowy. Boczek pokroić w cienkie paski lub drobną kostkę i usmażyć na drugiej patelni, aż będzie chrupiący. Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać sos i wymieszać. Boczek osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Makaron podawać posypany obficie startym parmezanem i kawałkami boczku.

Smacznego!

Tagliatelle ze szpinakiem w aksamitnym sosie, czyli obiad w mniej niż 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation