Kuchnia

Desery

Babka orzechowa


Ciasto:
100 g czekolady deserowej
180 g orzechów laskowych
120 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g masła lub margaryny
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 opak. Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 szczypta cynamonu

Do dekoracji:
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:
Formę do babki (o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Czekoladę zetrzeć na tarce. Zemleć 180 g orzechów laskowych. Mąkę przesiać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na jednolitą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, jajka, 10 kropli aromatu cytrynowego, szczyptę cynamonu, orzechy, mąkę i czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy.

Pieczenie:
Formę wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180°C
Piekarnik elektryczny: 180°C
Czas pieczenia: około 55 min.
Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.

Dekorowanie:
Polewę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wylać na babkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation