Kuchnia

Przepisy

Makowiec z kruszonkąPyszne kruche ciasto przełożone masą makową i pokryte kruszonką. Bardzo proste i szybkie, takiego ciasta właśnie potrzebowałam w sobotę wieczorem tuż przed upieczeniem pizzy ;)
Składniki

40 dkg mąki pszennej
20 dkg masła
15 dkg cukru
2 jajka (podzielone na żółtka i białka)
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa makowa w puszce 900g

Czas gotowania: 10+45 min
Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier zwykły i waniliowy, 2 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie zagnieść. Formę (u mnie 25 x 34) wysmarować tłuszczem i wykleić ciastem spod z 2/3 ciasta i podpiec 10 min w temp 180 stopniach. Resztę ciasta włożyć do lodówki.

Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą makową. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, resztę ciasta zetrzeć na masę na tarce na grubych oczkach. Piec 45 min w temp 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation