Kuchnia

ryby

Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 12,00 zł



SKŁADNIKI:
200 g świeżego łososia ze skóra lub bez
100 g świeżego szpinaku
2 suszone pomidory
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE łososia:
Porcję łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy go na desce i nacinamy wzdłuż, uważajmy aby nie rozciąć go do końca. Jeśli mamy łososia ze skórą nacinamy mięso do samej skóry. Powstałe kawałki mięsa rozkładamy na boki, coś na wzór skrzydeł motyla.
Stek z łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy go na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C na ok. 20 min.

PRZYGOTOWANIE szpinaku:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dolewamy śmietankę i chwilę smażymy. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy szpinak, aby połączył się z sosem. Doprawiam solą i pieprzem.

Na talerz wykładamy szpinak, a na nim układamy upieczony stek z łososia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation