Kuchnia

w słoiku...i butelce :-)

Ogórki kiszone w butelce plastikowej

Składniki:
ogórki gruntowe
1 litr wody
1 czubata łyżka soli
Dodatki:
koper, czosnek, ostra papryka, liście laurowe, gorczyca
butelki plastikowe (najlepiej 1 litrowe po mleku, bo mają szerokie szyjki)

Ogórki najlepsze są gruntowe i ze sprawdzonego ogródka, bo wiadomo, że są bez sztucznych nawozów.
Ogórki dokładnie oczyściłam, wybrałam mniejsze. Do każdej butelki wrzuciłam po 2 ząbki czosnki, sporą łodygę kopru, kilka ziaren gorczycy, kilka liści laurowych, 2 plasterki ostrej papryki.
Ogórki wcisnęłam przez szyjkę, najciaśniej jak się dało.

Wodę zagotowałam i wsypałam sól. Dokładnie wymieszałam i lekko przestudzoną zalewałam butelki, od razu zakręcałam.

Butelki odstawiłam do spiżarni, w chłodne i zaciemnione miejsce.

Nie otwierane idealnie przechowują się do 10 miesięcy.

Sposobem na wyciąganie ogórków jest odlanie trochę wody i odcięcie szyjki butelki ok. 10 cm od góry :-)

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation