Kuchnia

Przystawki

Wytrawne "ciasto" z szynką, oliwkami i tartym serem

Składniki:

• 240 g mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 ml białego Martini *
• 4 duże jajka (L)
• 200 ml oliwy **
• 150 g szynki (np. gotowanej)
• 100 g sera Gruyère ***
• 100 g zielonych oliwek bez pestek


* lub innego białego wytrawnego wermutu lub białego wytrawnego wina. Najlepiej dać pół na pół białego wina i wemutu.

** łagodnej w smaku. Można też użyć oleju roślinnego, ja użyłam pół na pół oliwy extra vergine i oleju lnianego.

*** użyłam 80 g Gruyère i 20 g rozdrobnionego camemberta. Ser Gruyère można zastąpić innym np. tartym parmezanem lub Grana Padano lub Bursztynem, ewentualnie mieszanką kilku.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować podłużną formę keksową o długości 23 cm i szerokości 10 cm. Posmarować ją masłem lub oliwą. Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, oliwki pokroić na plasterki.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie do większej miski (mąka musi być dokładnie wymieszana z proszkiem). Dodać jajka oraz wermut lub wino. Zmiksować krótko mikserem na małych obrotach miksera tylko do czasu aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.
Wlewać oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodać szynkę, ser i oliwki (odłożyć 2 łyżki posiekanych oliwek na wierzch) i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię, posypać odłożonymi oliwkami i włożyć do piekarnika. Piec przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie, będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.
Wyjąć formę z piekarnika i odstawić na 20 minut, następnie wyjąć ciasto i położyć je na kratkę. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation