Kuchnia

Przepisy

Makaron soba z tofu, pieczarkami, fasolką i chilli

składniki na 3-4 porcje:


225g makaronu soba

opakowanie tofu marynowanego pokrojonego w kostkę

6 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki

1,5 szklanki zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)

pół papryczki chilli pokrojonej w plasterki

dwie cebulki dymki wraz ze szczypiorem (posiekanych osobno cebule osobno szczypiorek)

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2cm kawałek imbiru startego na drobnej tarce

3 łyżki sosu sojowego grzybowego (lub innego)

1 płaska łyżeczka startych nasion kolendry

2 łyżki oleju

1 łyżka cukru lub ksylitolu

1 limonka



wykonanie:

1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej. Podsmażamy na nim cebulkę (szczypior przyda się później), aż się zeszkli. Następnie dodajemy chilli, imbir i czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy dwie łyżki wody.

2. Gdy woda w większości odparuje wrzucamy na patelnię fasolkę i pieczarki. Dodajemy sos sojowy i kolendrę. Całość przesmażamy, aż pieczarki i fasolka zmiękną. Jeśli na patelni zrobi się "sucho" można w między czasie dodawać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu składników.

3. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu

4. Na koniec na patelnie dodajemy tofu. Idealnie byłoby przesmażyć je na osobnej patelni, ponieważ, to dość delikatny składnik, ale jeśli nie będziecie zbyt energicznie mieszać zawartości patelni, nie powinno się rozpaćkać. Pod koniec smażenia dodajemy cukier lub ksylitol.

5. Do tak przygotowanych warzyw wrzucamy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy.

6. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation