Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) - Najsmaczniejsze.plNajsmaczniejsze.pl
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g drobno mielonych migdałów
– 180 g masła
– 80 g cukru pudru
– 1 łyżeczka przyprawy do pierników
– szczypta soli
Oraz:
– 50 g drobnego cukru
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Kruche księżyce

Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, mielone migdały, cukier puder, przyprawę do pierników i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść jednolitą masę.
Z ciasta formować kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) a następnie formować księżyce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Księżyce pisec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 10 minut – do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation