Uroda

fryzury

Tarta Z Truskawkami I Creme Patissiere

Składniki Na Ciasto:
•110 g masła
•200 g mąki pszennej
•90 g cukru kryształu
•2-3 łyżki zimnej wody



Składniki Na Creme Patissiere:
•4 duże kurze żółtka
•100 g cukru
•1 łyżeczka esencji waniliowej/0,5 łyżeczki olejku waniliowego/1 cukier waniliowy
•2 czubate łyżki mąki pszennej (30 g)

•350 ml mleka



Składniki Dodatkowe:
•3-4 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
•400-500 g truskawek
•0,5 galaretki truskawkowej + 250 ml wrzącej wody



Przygotowanie Ciasta Kruchego:
1.Masło/Margarynę podzielić na klika mniejszych kawałków.
2.Dodać mąkę.
3.Dodać cukier.
4.Zmielić w malakserze na pył/Posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, a następnie wyrobić szybko rękoma tak, aby powstał lekko sklejony pył.
5.Dodać wodę i zmielić w malakserze lub wyrobić szybko w rękach tak, aby tworzyło zwartą jednolitą kulę ciasta.
6.Włożyć ciasto do worka foliowego i wstawić do lodówki na całą noc lub 2 godz.
7.Przygotować jeden ze sposobów przygotowania formy na tartę : a) formę posmarować masłem, obsypać lekko bułką tartą b) odrysować na papierze do pieczenia spód formy, wyciąć go, a następnie włożyć do formy, a boki formy posmarować masłem i obsypać lekko bułka tartą c) w przypadku formy silikonowej lub dobrej teflonowej wystarczy posmarować formę tylko masłem
8.Po upływie czasu, przygotowaną formę wykleić ciastem.
9.Rozgrzać piekarnik do 180*C.
10.Ciasto nakłuć gęsto widelcem.
11.Wyłożyć na wierzch ciasta papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch, soczewicę, fasolę lub ceramiczne kuleczki.
12.Włożyć ciasto do piekarnika.
13.Piec 20 min.
14.Zdjąć papier wraz ze składnikami obciążającymi ciasto.
15.Piec następne 15-25 min., aby ciasto nabrało złocistej lub lekko brązowej barwy i stało się w całości upieczone i kruche.
16.Ciasto ostudzić.
17.Ostudzone posmarować na spodzie dżemem.



Przygotowanie Creme Patisiere:
1.Do miski włożyć żółtka.
2.Dodać cukier.
3.Ucierać żółtka do momentu uzyskania przez nie jasnej i puszystej konsystencji, czyli 1-2 min.
4.Dodać mąkę.
5.Dodać ekstrakt waniliowy.
6.Zmiksować całość dla połączenia się składników.
7.Wlać połowę zimnego mleka do masy żółtkowej.
8.Zmikować, aby składniki połączyły się.
9.Drugą połowę mleka postawić na płomień i doprowadzić do zagotowania.
10.Odstawić z płomienia.
11.Wlać do mleka mieszankę z mlekiem i żółtkami.
12.Wymieszać dokładnie.
13.Postawić mleko z mieszanką z powrotem na średni płomień.
14.Natychmiast rozpocząć stałe mieszanie mieszadłem do momentu, kiedy budyń zacznie się gotować, a następnie przestanie gęstnieć ( w ten sposób unikniemy przypalenia budyniu).
15.Budyń lekko ostudzić.



Przygotowanie Końcowe:
1.Budyń wylać na ciasto posmarowane dżemem.
2.Tartę z budyniem odłożyć do całkowitego wystudzenia budyniu.
3.W tym czasie rozpuścić galaretkę w wodzie i odłożyć do wystudzenia lub przyspieszyć proces przez włożenie naczynia z galaretką do zimnej wody i często mieszać. Następnie włożyć galaretkę do lodówki do momentu, kiedy zacznie tężeć.
4.W tym czasie wyłożyć na budyń umyte, osuszone, odszypułkowane oraz przekrojone na pół truskawki.
5.Wylać galaretkę na truskawki.
6.Tartę włożyć do lodówki do momentu zgęstnienia galaretki, a następnie przechowywać ją tam.

http://dariaanna.blogspot.ie/2012/07/tarta-z-truskawkami-i-creme-patissiere.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation