Kuchnia

pierogi kluski

Feel Eat!: Pieczone pełnoziarniste pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Składniki
Farsz:

3 duże garście świeżego szpinaku
3 duże pieczarki
pół czerwonej cebuli
mała pierś z kurczaka
3 małe ząbki czosnku
troszkę oliwy
przyprawy

Ciasto:

90 g mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki ciepłej wody
1/3 łyżeczki cukru
szczypta soli
troszkę drożdży (około 15 g)

Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tartce, a pierś z kurczaka bardzo drobno kroimy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką, pieprzem cayenne.
Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z ciepłą wodą rozmieszaną z drożdżami i cukrem, pod koniec solimy.
Cebulę smażymy na teflonowej patelni, dusimy pieczarki, smażymy pierś z kurczaka (wszystko osobno). Lekko spryskujemy patelnię oliwą i wrzucamy rozgnieciony czosnek, potem wrzucamy szpinak, można go drobniej posiekać, dusimy pod przykryciem. Na końcu wszystkie razem mieszamy.
Na posypanej mąką pełnoziarnistą desce rozwałkowujemy dość cienko placek i wycinamy koło, nakładamy farsz i zaklejamy.
oje pierożki posmarowałam jajkiem przepiórczym, jeśli macie to warto to zrobić, a jeśli nie - nie warto marnować całego jajka, bo i tak go całego nie zużyjecie.
Piekłam 25 minut w 180 stopniach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation