Kuchnia

pierogi kluski

Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem

Składniki na ciasto (4 porcje):

300 g mąki pszennej lub semoliny
2 jajka
50 g odsączonego mrożonego szpinaku
1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:

50 g tartego parmezanu
150 g wędzonego łososia
300 g sera ricotta
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanego koperku
1 jajko
sól i pieprz
25 g masła
6 posiekanych młodych cebulek
300 ml śmietany kremówki

Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Dodać jajka i drobno poszatkowany szpinak (ja go najpierw zmiksowałam na gładka pastę) i lekko wymieszać z mąką, następnie dolać oliwy. Wyrabiać ciasto przez chwilę, aż stanie się zwarte. Jeśli będzie zbyt suche i twarde można dodać odrobinę zimnej wody. Gdy jest gotowe, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.

W tym czasie przygotować farsz. Wędzonego łososia drobno posiekać. Ser ricotta utrzeć aż stanie się gładki i jednolicie kremowy. Dodać część skórki cytrynowej i koperku, a następnie wędzonego łososia, starty parmezan, rozmącone jajko oraz przyprawy do smaku i wszystko lekko wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki i cieniutko rozwałkować podsypując mąką. Z płatów ciasta wykrawać krążki o średnicy 6 cm. Na każdym kłaść po łyżeczce nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Żeby łatwiej było sklejać krawędzie, można je wcześniej lekko posmarować wodą.

Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, żeby podeschły.

Gotować w dużej ilości lekko osolonej wrzącej wody przez 3-4 minuty lub aż będą al dente.

W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na niewielkim ogniu około 2 minuty. Dodać śmietanę, pozostała skórkę cytrynową i mieszając zredukować sos.

Na końcu dodać koperek.

Ugotowane tortellini podawać z sosem, udekorowane piórkami koperku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation