Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Budyniowe z Serem

Kruche ciasto:

30 dag mąki pszennej

Około 10 dag cukru trzcinowego

10 dag Kasi

2 jajka + 1 żółtko

2 łyżeczki pr. do pieczenia

Warstwa budyniowa;

3 budynie czekoladowe z cukrem Winiary( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku)

1 litr mleka

Warstwa serowa

50 dag sera z wiaderka

4 łyżki cukru

10 dag Kasi

3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko

Budyń waniliowy lub śmietankowy Winiary

2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.

Budynie gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.

Masa serowa: Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Kasię ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.


Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation