Kuchnia

przepisy słone

zupa cebulowa

4 - 5 średnich cebul
6 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
2 czerstwe kajzerki
100 gram drobno startego żółtego sera
siekana zielenina (opcjonalnie)


Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, na patelni, następnie zasypać mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego bulionu, zagotować do zagęszczenia.
Przelać do garnka z resztą gorącego bulionu, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na oleju.
W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się sera, od razu podawać.
Na talerzach można posypać siekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation