Święta i uroczystości

Wielkanoc

Rolada szpinakowa z łososiem

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
500g mrożonego, siekanego szpinaku,
4 jajka,
3-4 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy lub masła,
2 opakowania (po 150g) puszystego śmietankowego serka kanapkowego (np. Almette, Delikate, Twój Smak),
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (opcjonalnie),
250g wędzonego łososia w plastrach,
trochę soku z cytryny,
sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić szpinak i dusić na małym ogniu, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę 2 lub 3 ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia, po czym dodać żółtka jajek i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Formę 25 x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Cienką i równą warstwą rozprowadzić ciasto szpinakowe. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
Serki wymieszać z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku i ewentualnie chrzanem. Doprawić solą i pieprzem.
Na przestudzonym cieście szpinakowym rozsmarować masę twarożkową, rozłożyć plastry łososia i skropić sokiem z cytryny. Zwijać ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Następnie powstałą roladę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby rolada stężała. Po tym czasie ostrym nożem można kroić ją w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation