Kuchnia

KOLACJE - ŚNIADANIA

              PIERNIKOWE PANCAKES
(na 2 porcje)
1 niepełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka,
1 łyżka cukru lub ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
20-30g stopionego masła

W misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać/zmiksować, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste.
Placuszki smażyć na suchej teflonowej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Nakładać po 1,5-2 łyżki ciasta na 1 placek. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki, przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż się zrumieni.
Podawać polane miodem, świetnie smakują z dodatkiem pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation