Kuchnia
książka kucharska
Pizza z ziemniaków z mnóstwem pieczarek
ciasto:
3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
1 jajko
1 łyżka masła
5 dag startego żółtego sera
2 czubate łyżki pszennej mąki
pół pęczka natki pietruszki
spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
nadzienie:
3/4 kg pieczarek
2 spore cebule
5 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do posypania:
10 dag startego żółtego sera
Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na niezbyt cienkie (1/2-1 cm) plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 2 cm, zalej zimną wodą, lekko posól, postaw na ogniu i gotuj do średniej miękkości.
Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pieczarki zaczną być miejscami wyraźnie brązowe. Nie zmniejszaj ognia - pieczarki nie powinny gotować się we własnym sosie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie, odstaw na kilka minut do przestudzenia.
Formę do pizzy wysmaruj masłem (możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia z niskim lub wysokim rantem).
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, natkę oraz świeżo startą gałkę. Rozgnieć i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę ziemniaczaną do formy - wyrównaj, zrób dużo widelcem dużo dziurek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez około 15 minut, aż placek ładnie się przyrumieni na brzegach.
Wyjmij z piekarnika, rózłóż na pizzy pieczarki z cebulę, posyp je serem. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5-7 minut, aż ser zacznie się przypiekać, a pieczarki na brzegach zaczną być chrupkie.
Pizzę podawaj goracą w towarzystwie dużej miski pełnej sałaty z sosem vinegret.
MA==