Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort 'Biały Las'
Składniki:

Biszkopt:
5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji migdałowej
Krem:
400 g śmietany kremówki (prosto z lodówki)
1/2 szklanki cukru pudru
50 g białej czekolady (startej na dużych oczkach tarki)
250 g drylowanych wiśni (mogą być świeże lub w zalewie - odsączone)
+ 1/4 szklanki amaretto do nasączenia biszkoptu
+ garść migdałów w płatkach do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

W dużej misce ubij białka na bardzo sztywna pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawaj cukier. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku. W szklance umieść obie mąki (prosta matematyka - wyjdzie jedna szklanka mąki) i dalej ubijając, tyle że na niskich obrotach miksera, stopniowo dodawaj mąkę przesiewając ją przez sitko do miski z masą jajeczną. Kiedy wszystko będzie już dokładnie wymieszane, dodaj esencję migdałową i wymieszaj.

Przelej masę do formy (około 20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, zrzuć na podłogę z wysokości około pół metra i z powrotem wstaw do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.

Biszkopt wyjmij z formy dopiero kiedy będzie zupełnie wystudzony. Przekrój na 2 blaty. Nasącz blaty amaretto od 'wewnętrznej' - przekrojonej strony.

Krem

Zimną śmietanę umieść w misce i ubij na sztywno (uważaj jednak żeby jej nie przebić!). Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj całość mikserem na małych obrotach. Następnie dodaj do śmietany startą na tarce czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj. Podziel masę na 2 równe części. Do jednej dodaj wiśnie i wymieszaj.

Przygotowanie tortu:

Dolny blat połóż na paterze. Wyłóż na niego całą masę z wiśniami i przykryj drugim blatem. Ten blat z kolei przykryj masą z samą czekoladą. Dla dekoracji oprósz tort uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation