Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

jedzenie x3

Coxinha de galinha – brazylijskie kotleciki z kurczaka

Coxinha to taki popularny przysmak podawany w brazylijskich knajpach, chociaż podobno znany i często spotykany jest również w Portugalii. To rozdrobnione kawałki kurczaka z różnymi dodatkami (np. twarożkiem) zamknięte w cieście wykonanym na bazie bulionu. Często podawany w kształcie małych udek (stąd nazwa). Dla mnie pychotka!

Jest to danie mojego Męża, który pierwszy raz przeczytał o nim w miesięczniku „Kuchnia”. I mimo, że jest to danie dosyć pracochłonne, czasem udaje mi się namówić go aby je zrobił. Coxinha de galinha jest po prostu niesamowicie pyszne!

Składniki

3 piersi kurczaka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
100 g masła
2 kostki bulionu wołowego
sól
pieprz
ok. 4 szklanki wody
3 szklanki mąki
200 g serka (np. kiri)
2 jajka
tarta bułka
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.
Cebulę i czosnek kroję na mniejsze kawałki.
Coxinha

Krok 2.
Do garnka wsadzam kurczaka, cebule, czosnek, masło, a także kostki rosołowe. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie zalewam wodą (ok 4-5 szklanek). Gotuję.
Coxinha

Krok 3.
Kiedy kurczak będzie ugotowany wyjmuję go z garnka i jak troszkę przestygnie, wtedy kroję go na drobne kawałki.
Coxinha

Krok 4.
Z bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzam 3 szklanki. Zagotowuję je, a następnie wsypuję do nich 3 szklanki mąki. Gotuję 1 minutę i mieszam. Aż uzyskam konsystencję gęstego ciasta. Odstawiam do przestygnięcia.
Coxinha

Krok 5.
Do ciasta dodaję 2 żółtka i zagniatam aż nie będzie grudek. Następnie na blacie wysypanym mąką rozwałkowuje mniejsze kawałki.
Coxinha

Krok 6.
Wycinam kółka przy użyciu szklanki. Na każdym kółku układam porcje kurczaka oraz serka (najlepszy sztywny, nam najbardziej smakuje serek kiri). Zlepiam brzegi koła. Można zlepiać na kształt udka kurczaka, albo dowolny.
Coxinha przygotowanie

Krok 7.
Panieruję je w białku a następnie w bułce tartej.
Coxinha

Krok 8.
Smażę w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. To trwa ok 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation