Kuchnia

Desery

krem jaglano-karobowy
Deser szybki i bogaty w minerały szczególnie - żelazo i krzemionkę. Kasza jaglana dla przypomnienia to mineralne bogactwo - wapń, fosfor, potas, żelazo, a przede wszystkim krzemionka. Karob gorzej w tej wyliczance nie wypada. Jest bardzo dobrym źródłem żelaza, a także magnezu, wapnia, potasu, fosforu. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. A nawet wspomaga odporność!
Więc do dzieła - będzie słodko i zdrowo!

krem-jaglankowo-karobowym.jpg
składniki:

kasza jaglana - 3/4 szklanki
melasa karobowa - 4 łyżki
karob - 2 łyżki
rodzynki, jagody goi, wiórki kokosowe do podania
Kasze jaglaną sparzyć wrzątkiem, przepłukać i ugotować w 1,5 szklanki wody. Przez około 20 min. aż do momentu wchłonięcia wody. Kiedy trochę przestygnie. dodać melasę i karob, zblendować na jednolita masę, jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobine wody. Podawać jak u mnie z rodzynkami, jagodami goi i wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi suszonymi, świeżymi czy zdżemowanymi owocami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation