Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Basia Ritz: Tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu

Tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu



Składniki na 2 porcje:

ok. 200 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej
2 żółtka
30 ml oliwy extra vergine
15 g musztardy
20 g ogórka kiszonego
15 g kaparów
15 g szalotki
15 g kiszonych maślaków
10 g natki pietruszki
kawior (może być z pstrąga)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ok. 100 g świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.

Blaszkę wyłożyć pergaminem i nasypać parmezan, formując z niego 2 koła o średnicy ok. 12-13 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby nie spalić sera, stanie się gorzki.

Zaraz po wyjęciu z pieca, zdjąć roztopiony krążek i ułożyć go (wcisnąć) w kokilce lub filiżance. Odstawić do ostygnięcia i zarazem stwardnienia.

Żółtka i musztardę roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać sól i pieprz, i - nie przestając mieszać - wlewać małym strumieniem oliwę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ogórka kiszonego obrać ze skóry, posiekać. Posiekać również drobno kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki.

Posiekaną wołowinę włożyć do miski i połączyć z dodatkami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, nałożyć do koszyków z parmezanu. Udekorować kawiorem. Natychmiast serwować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation