Kuchnia

Torty

Ozdabianie - tort
Przepis na tradycyjny royal icing
(lukier królewski)
Składniki:

1 duże białko jaja kurzego,
ok. 140g cukru pudru.
Wykonanie: Dobrze schłodzone białko ubijaj, aż powstanie niesztywna piana. Dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Lukier jest gotowy, gdy dodawany cukier rozpuści się w nim całkowicie i nie spada z trzepaczki po jej podniesieniu. Do polew najlepszy jest lukier rzadszy, a do wykonywania ozdób i wyciskania przez szprycę - gęsty. Gęstość można regulować dodaniem soku z cytryny lub cukru pudru. Tak przygotowany lukier można trzymać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce. Jeśli zgęstnieje, można dodać kilka kropli soku z cytryny. Royal icing można barwić za pomocą barwników spożywczych w paście lub żelu, które nie rozrzedzają jego konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation