Kuchnia
pyszności
Składniki:
Beza (2 duże krążki – ok. 25 cm średnicy):
- 6 białek (ok. 200 g)
- 340 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
Masa:
- 350 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru (do smaku)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- czarna porzeczka (albo inne kwaśne owoce)
Przygotowanie:
Bezy: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na puszystą, lśniącą pianę. Nie wyłączając miksera dodawaj stopniowo cukier puder, zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 25 cm i delikatnie wyłożyć ubitą pianę – wyrównaj. Blaty bezowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez godzinę, następnie wyłączyć temperaturę, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wyschnięcia i wystudzenia.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę dokładnie ubij na puszystą i gęstą pianę. Dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj schłodzony serek mascarpone i ponownie delikatnie wymieszaj.
Po wystudzeniu blatów bezowych (dobrze jest upiec je dzień wcześniej), delikatnie przełóż jeden blat na talerz, rozsmaruj połowę kremu, posyp owocami czarnej porzeczki i przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu ułóż drugi blat bezowy.
Przed podaniem tort posyp cukrem pudrem.
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