Kuchnia

Kuchnia

Bezy szwajcarskie
Składniki

115 g białek (3-4 białka)
225 g drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego rozdrobnionego w blenderze)
Etapy przygotowania

Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Białka wbijamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dno nie może dotykać wody). Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy masa będzie ciepła, zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach miksera przez 10-15 minut, aż piana będzie całkowicie zimna, puszysta i bardzo gęsta.
2
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150ºC. Wykładamy kopczyki masy bezowej na blachy w odległości ok. 3 cm od siebie. Gotowe blachy wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110ºC. Kiedy bezy wytworzą skorupkę (po ok. 30 min) zmniejszamy temperaturę do 60ºC i trzymamy je w piekarniku tak długo, aż będą całkowicie suche (ok. 2-2,5 godziny). Bezy powinny same się odklejać od papieru do pieczenia. Dla pewności możemy je zostawić w wyłączonym piekarniku przez całą noc. Jeśli w którymkolwiek momencie pieczenia bezy zaczną brązowieć, powinniśmy zmniejszyć temperaturę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation