Kuchnia

kulinaria

Jabłecznik z pianką


Składniki na tortownicę 26 cm

Biszkopt:



* 80 g mąki

* 70 g cukru

* 3 jajka

* 1 łyżka wody



Warstwa jabłkowa:



* 1,5 kg słodkich i miękkich jabłek (waga przed obraniem)

* 1,5 galaretki pomarańczowej

* 1 szklanka wody

* 2 łyżki cukru (opcjonalnie)



Pianka:



* 250 g niesłodzonego mleka kondensowanego

* 2/3 szklanki wrzątku

* galaretka pomarańczowa



Poncz:



* 1/3 szklanki wody

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżka soku z cytryny



Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do nich wodę oraz przesianą mąkę i delikatnie miksujemy, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Biszkopt pieczemy około 16-18 minut (do suchego patyczka). Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy.

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę oraz cukier i dusimy przez około 5-7 minut. Do gorących jabłek dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, aby mieć pewność że się rozpuściła. Masę jabłkową odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i kiedy zacznie tężeć, przelewamy ją na naponczowany biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Kiedy masa jabłkowa zastygnie, przygotowujemy piankę.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (powinna już lekko tężeć).

Zimne mleko kondensowane ubijamy do chwili aż uzyskamy pianę i dodajemy do niego galaretkę. Chwilę miksujemy i tak przygotowaną piankę przekładamy na ciasto.

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation