Kuchnia

Przepisy i nie tylko

Miso z tofu
Składniki:

bulion warzywny [1 l]
makaron ryżowy [200 g]
grzyby shitake świeże [200 g] (można zastąpić suszonymi grzybami shitake, pieczarkami lub boczniakami)
glony wakame [0.75 szklanki] (suszone)
pasta miso ciemna
szczypior [1 pęczek]
sezam ziarenka [2 łyżki]
sól i pieprz (do smaku)
tofu [1 kostka] (naturalne)

Przygotowanie:

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.

Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć). W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu). Doprawić solą i pieprzem.

Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation