Ogród

Ogród

Babeczki z jablkami, syropem klonowym i cynamonem

Skladniki na 12 mini babeczek (pieczonych w foremkach o pojemnosci 250 ml) lub 24 mini babeczki pieczone w foremce do muffinek):
375 g maki pszennej, przesianej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka mielonego cynamonu
250 g masla, rozpuszczonego
175 g brazowego cukru
125 ml syropu klonowego
4 jajka
6 jablek, obranych i stratych na tarce z duzymi oczkami

Dodatkowo:
220 g drobnego cukru
2 lyzeczki mielonego cynamonu

Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Nastepnie dodac roztopione maslo, cukier, syrop klonowy, jajka i tarte jablka, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki (ciasto jest dosyc geste).

Wylozyc ciasto do 12 mini foremek na babeczki dobrze wysmarowanych maslem (o poj. 250 ml kazda) lub do foremki do muffinek z wglebieniami w ksztalcie babeczek (ja pieklam w foremce do muffinek, na raty). Wstawic babeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy sa dobrze upieczone).

Dodatkowy cukier wymieszac z cynamonem. Upieczone babeczki wyjac z piekarnika, natychmiast wyjac je z foremek. Jeszcze cieple obtaczac w cynamonowym cukrze. Ukladac na kratce aby ostygly.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation