Kuchnia

kuchnia

Tortilla z filetem mintaja i zielonymi warzywami

SKŁADNIKI:
2 placki tortilla (najlepiej razowe)
opakowanie zielonych warzyw Frosta
ryba z sosem pomidorowym (Filet di Gusto Frosta) lub filet z dorsza lub mintaja + kilka łyżek pomidorowego pesto*
sól, pieprz
oliwa lub olej do wysmarowania naczyniu
sos czosnkowy (cztery łyżki jogurtu naturalnego, mały posiekany ząbek czosnku, szczypta soli, cukru i pieprzu, ewentualnie łyżka majonezu i trochę mielonej, słodkiej papryki)

PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa podsmażyć przez 6-8 minut na dwóch łyżkach oleju lub oliwy - powinny zostać al dente. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem (ewentualnie jakimiś ziołami).
2. Rybę upiec w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zamkniętej folii przez ok. 20 min w temp. 230 stopni* lub po swojemu :) My piekłyśmy ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Sos, który na mrożonej rybie wygląda trochę jak skorupka fajnie rozpłynął się i otoczył cały kawałek.
3. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać wszystkie składniki i odłożyć do lodówki na czas pieczenia i smażenia.
4. Gdy ryba będzie już upieczona tortillę posmarować sosem, ułożyć warzywa i rybę i zawinąć, podwijając brzegi.
5. Opiekać ze wszystkich stron na patelni lub grillu elektrycznym do upragnionego stopnia zarumienienia.
6. Podawać od razu z resztą warzyw :)

*Jeśli chcecie możecie przygotować taką tortillę także ze zwykłym filetem z mintaja lub dorsza - trzeba je najpierw rozmrozić, następnie osuszyć i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Posmarować grubą warstwą pomidorowego pesto (najlepiej z suszonych pomidorów - jest najbardziej intensywne). ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą i piec 15 min w temp. ok. 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation