Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ZAPIEKANKA Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

80 dag ziemniaków
25 dag cukinii
1 pomidor
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
4 jaja
100 ml mleka
bazylia
oregano
majeranek
5 dag sera żółtego

Gotujemy czyste ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Wyciągamy prawie miękkie i odcedzamy. Gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w plasterki. Myjemy pomidory i cukinię, a następnie kroimy w plastry. Przyprawiamy warzywa pieprzem, solą oraz ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy wyciśnięty czosnek oraz cukinię. W osobnym naczyniu ubijamy białka, następnie białka z żółtkami, które na sam koniec łączymy z mlekiem, żółtym serem oraz przyprawami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy ziemniaki, cukinię, pomidora, posypujemy natką pietruszki i polewamy przygotowanym wywarem mleczno- jajecznym. Nagrzewamy piekarnik na 180°C i pieczemy 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation