Kuchnia

6_Kuchnia_CIASTA_desery_

Korowaj (ciasto drożdżowe)

4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki
5 żółtek
1/2 kostki masła
7 dag drożdży
aromat waniliowy
5 dag rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
żółtko i śmietanka do posmarowania ciasta.

Rozetrzyj drożdże z łyżką mleka i łyżką mąki. Żółtka utrzyj z cukrem, stop masło. Do mąki dodaj rozczyn, żółtka i ciepłą śmietankę. Wyrób ciasto, pod koniec dodając stopione masło, aromat i bakalie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj okrągły placek, ozdób go dekoracjami z resztek ciasta. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Piecz 20-30 minut w temp. 140°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation