Kuchnia

słodkości

Składniki na ok 16 -18 szt.:

100 g migdałów
100 g masła
230 g cukru
50 g jasnego miodu
½ łyżeczki soli

250 g mlecznej czekolady


Podłużną formę o wymiarach np. 21x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Migdały pokruszyć w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałki.

Cukier, masło i miód wrzucić do rondla o grubym dnie.

Doprowadzić do wrzenia i gotować na sporym ogniu przez ok. 4 min. Co jakiś czas zamieszać, pilnując by nic nie przywarło do dna rondla. Masa lekko zbrązowieje i zgęstnieje do konsystencji miodu.

Zdjąć rondel z palnika. Wsypać sól i migdały. Wymieszać. Postawić znów na palniku i podgrzewać kolejne 3-4 minuty.

Następnie wylać powstałą masę do przygotowanej wcześniej foremki,
równomiernie rozprowadzić łyżką.

Pozostawić do lekkiego przestygnięcia na ok 3-4 min i pokroić na batoniki.
Nie wolno czekać zbyt długo bo masa błyskawicznie zastyga!

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Każdy batonik maczać w roztopionej czekoladzie i odkładać na kratkę do zastygnięcia.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation