Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pryndzi się: medaliony z soczewicy

Potrzebujecie:

500 gr ugotowanej soczewicy
150 gr odparzonych brokułów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
natka pietruszki
2 jaja
100 gr tartego,żółtego sera (ja użyłem mozarelli)
bułka tarta
olej


Soczewicę ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudźcie. Brokuły sparzcie, wrzycając je na 2 minuty do wrzącej wody, je również ostudźcie.
Do miski włóżcie soczewicę i posiekane brokuły. Zetrzyjcie do tego czosnek. Dodajcie garść posiekanej natki pietruszki, ser, jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie. Aby placki były łatwe do uformowania, dodajcie też 50 gr bułki tartej. Całość odstawcie na pół godziny.
Podzielcie całość na około 100 gramowe porcje i utoczcie kulki, je z kolei obtoczcie w bułce tartej. uformujcie medaliony o grubości 1 cm. Smażcie na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Ja podaję je, z sosem jogurtowo koperkowym, zrobionym z jogurtu, siekanego koperku, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation