Architektura

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i...
Przepis
czekoladowe z masą budyniową i truskawkami
Niby zwykłe ciasto z masą budyniową, a jednak bardzo smaczne. Spód jest mało słodki, za to nadrabia masa i truskawki- wszystko się za sobą dobrze komponuje. Zimą, czy jak ktoś woli- wczesną wiosną, fajnie jest zjeść coś z truskawkami ;) Polecam!



Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:
pół szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
250 g masła/ margaryny
TRUSKAWKI:
2 galaretki truskawkowe
0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych
szklanka wody
Po pierwsze: ciasto. Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować lub zgnieść, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
Masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier, a do szklanki- obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka delikatnym strumieniem stale mieszając. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
Ciasto (po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia) przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by tężejąca galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać taką właśnie galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation