Architektura

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Makowe z kremem migdałowym

Składniki:
Ciasto makowe:
1 szkl białek
1 szkl mąki pszennej
1 szkl maku
0,5 szkl cukru
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Krem migdałowy:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy b/c
3 łyżki cukru
200 g masła
30 g migdałów w płatkach Ale-raj
olejek migdałowy
1 galaretka agrestowa
winogrona
Przygotowanie:
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo do białek i delikatnie mieszać. Na końcu wlewać rozpuszczone letnie masło i ponownie delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto przekroić wzdłuż.

Krem migdałowy:
Z mleka odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości. Do utartego masła dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. Dodać kilka kropli olejku migdałowego utrzeć i na samym końcu dodać płatki migdałów.

Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką.
Warstwy ciasta:
Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation